Kolejna wariacja na temat mielonych kotletów z warzywami, która spotkała się aplauzem podczas obiadu. Musiałam złożyć obietnicę, że będę je często przyrządzać. Myślę, że nadadzą się też jako prowiant na drogę, bo na zimno też są świetne.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1/2 średniego kalafiora
- mała cebula
- jajko
- sól, pieprz
- kasza manna (ewentualnie bułka tarta, ale my nie używamy ze względu na alergię)
- olej
Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Dobrze odcedzić, przestudzić i rozdrobnić na papkę widelcem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju a następnie wystudzić.
Mięso wymieszać z kalafiorem, jajkiem, cebulą i kasza manną. Doprawić do smaku. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć na gorącym oleju aż się zarumienią. Przed smażeniem można ewentualnie obtaczać w kaszy mannie albo w bułce tartej.