Gdy jest tak piękna pogoda, że żal każdej chwili na stanie przy garnkach ale jednocześnie chciałoby się jednak zjeść coś smacznego, odżywczego i wartościowego, to znaczy, że trzeba przyrządzić makaron z tuńczykiem.
Składniki:
- makaron
- puszka tuńczyka koniecznie ze znakiem ’dolphin safe’
- cebula
- przecier pomidorowy (ostatecznie koncentrat)
- cebula
- ewentualnie liście rzodkiewki
- ewentualnie żółty ser (ja unikam ze względu na alergię Miśki)
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
- Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić, olej zachować do sosu.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju z tuńczyka. Uwaga. Sprawdzić, czy olej nie jest zbyt słony i ewentualnie użyć tylko części.
- Dodać tuńczyka i podgrzać całość.
- Zalać potrawę przecierem pomidorowym. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z liśćmi rzodkiewki to trzeba je uprzednio zmiksować z przecierem.
- Zagotować a w razie potrzeby zredukować.
- Wymieszać makaron z sosem i przełożyć na talerza. Gorąca jeszcze potrawę posypać startym serem.
Smacznego!