Czerwona kapusta w panierce

Prosta i smaczna przekąska z modrej kapusty. Akurat miałam w lodówce małą główkę.

Wykorzystałam połówkę główki, którą podzieliłam na ósemki. Za pomocą wykałaczek spięłam je tak, żeby nie rozpadały sie podczas przyrządzania. Kawałki kapusty podgotowałam na parze. Przygotowałam rozkłócone jajko z przyprawami (sól, pieprz ostropest) i kaszę mannę do panierki. Nie używam bułki tartej z powodu kiepskiej jakości tego wyrobu i sporej zawartości mleka w proszku, na który moje dziewczyny są uczulone.

Po przestudzeniu kawałków kapusty panierowałam je w jajku i kaszy i smażyłam na złoty kolor na oleju. Zjadłyśmy ze smakiem na kolację zagryzając chlebem z masłem.

panierowana czerwona kapusta

Przy okazji dziewczyny miały lekcję botaniki. Lusia zapytała co to jest głąb, więc pokazałam jej na pozostałej połówce Na czerwonej kapuście świetnie widać ułożenie liści wewnątrz.

3 myśli w temacie “Czerwona kapusta w panierce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *