Zupa z buraczków i kiszonych ogórków

Ta zupa to mój sposób na to, kiedy dziewczyny nie mogą się zdecydować czy wolą na drugie śniadanie zupę ogórkową czy barszcz. W dodatku jest łatwa i szybka.

Składniki:

  • porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 3-4 buraki
  • kawałek selera
  • 3 ogórki kiszone
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cukier
  • ocet (opcjonalnie)
  • śmietana

Wykonanie:

Porcję rosołową umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Dodać obrane i umyte marchewki, buraki i seler. Buraki wcześniej pokroić w ćwiartki. Dołożyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Ugotowane warzywa wyjąć z zupy i wraz z kiszonymi ogórkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Porcję rosołową wyjąć z wywaru i odłożyć. Starte warzywa wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić solą i cukrem, ewentualnie octem. Podgrzewać przez chwilę.

Rozlać zupę do talerzy i dodać śmietanę. My używamy śmietany wegańskiej wykonanej ze słonecznika ale równie dobrze może być zwykła. Posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *