Zupa z buraczków i kiszonych ogórków

Ta zupa to mój sposób na to, kiedy dziewczyny nie mogą się zdecydować czy wolą na drugie śniadanie zupę ogórkową czy barszcz. W dodatku jest łatwa i szybka.

Składniki:

  • porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 3-4 buraki
  • kawałek selera
  • 3 ogórki kiszone
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cukier
  • ocet (opcjonalnie)
  • śmietana

Wykonanie:

Porcję rosołową umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Dodać obrane i umyte marchewki, buraki i seler. Buraki wcześniej pokroić w ćwiartki. Dołożyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości.

Ugotowane warzywa wyjąć z zupy i wraz z kiszonymi ogórkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Porcję rosołową wyjąć z wywaru i odłożyć. Starte warzywa wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić solą i cukrem, ewentualnie octem. Podgrzewać przez chwilę.

Rozlać zupę do talerzy i dodać śmietanę. My używamy śmietany wegańskiej wykonanej ze słonecznika ale równie dobrze może być zwykła. Posypać natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *