Kotlety mielone z buraczkami

Kolejna wersja mielonych kotletów zyskała aprobatę moich córek. Co ja mówię spotkała się z ich entuzjazmem. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • 25 dag mielonego mięsa
  • 1/2 ugotowanego lub jeszcze lepiej upieczonego buraka
  • jajko
  • ogórek konserwowy
  • ugotowany ziemniak
  • cebula
  • łyżka kaszy manny (w oryginalnym przepisie była bułka tarta ale ja z definicji nie używam ze względu na niską jakość tego produktu)
  • przyprawy
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  1. Ostudzonego buraka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaka rozgnieść widelcem. Ogórka drobno pokroić. Wszystko dodać do mięsa mielonego i wymieszać.
  2. Cebulę obrać pokroić drobno i zeszklić na patelni. Po ostudzeniu dodać wraz z jajkiem do mięsa. Doprawić i dodać trochę kaszy manny dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Z masy formować kotleciki (można panierować ja z założenia tego nie robię). Smażyć na rumiano z obu stron.

kotlety mielone z buraczkami

A przy okazji mis ię przypomniało, że kiedy żyła jeszcze moja babcia i to ona w naszym domu była główną kucharką odpowiadającą za menu obiadowe. To kotlety mielone zawsze były podawane z ziemniakami i smażonym pure z buraków ćwikłowych. Mniammm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *