Dzieciaki robią sałatkę z buraków

No dobra, nie same, choć sałatkę owocową potrafią już zrobić bez mojego udziału. Mama musiała jednak przygotować buraki, które wpierw należało zamarynować a następnie upiec. To jednak jeszcze za duże wyzwanie. Ale po kolei, wpierw przepis.

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • po kilka zielonych i czarnych oliwek
  • żółta i czerwona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • kwaśne jabłko
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • łyżka ziół prowansalskich

Sos:

  • 2 łyżki śmietany (u nas śmietana z nasion słonecznika)
  • 3-4 łyżki majonezu (u nas majonez własnej produkcji)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koperku

Wykonanie:

  1.  Buraki wyszorować, przekrawać na pół, obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na godzinę. Można od czasu do czasu przemieszać.
  2. Następnie każdy kawałek buraka owinąć w folię aluminiową. Można też wszystkie zapakować w rękaw do pieczenie. Piec 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków) w temperaturze 180 stopni.
  3. Po ostudzeniu obrać i pokroić w cienkie plastry lub słupki. Papryki i obrane jabłka pokroić w mała kostkę, ogórki w plasterki. Oliwki posiekać w talarki. Wszystkie warzywa wymieszać.
  4. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek i koperek. Polać warzywa sosem, doprawić sola i pieprzem i wymieszać.
Luśka sieka ogórki

Luśka sieka ogórki

Miśka sieka paprykę

Miśka sieka paprykę

Luśka miesza sos

Luśka miesza sos

sałatka z pieczonych buraków

Gotowa porcja na kolację

2 myśli nt. „Dzieciaki robią sałatkę z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *