Ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar uważam za otwarty. Pogoda się zepsuła więc na pocieszenie i w ramach planu B ciasto z rabarbarem.

Najpierw trzeba było przygotować składniki, między innymi rozpakować margarynę.
rozpakowanie margaryny

Potem wszystko wysypać na stole…
składniki

… wymieszać…
mieszanie

…i zagnięść…
ugniatanie

ugniatanie

Oczywiście nie ma takiej opcji, żeby na zrobieniu jednego ciasta zabawa mogła się zakończyć. Wiadomo, ciasta nie można ugniatać w nieskończoność, bo będzie niejadalne. A dziewczynom wyraźnie nie było dość. W ruch poszła więc dyżurna miska, szklanka mąki, szklanka soli, woda, barwnik spożywczy i do dzieła. Zabawa masa solną zawsze na długo zajmuje moje dziewczyny.

odmierzanie soli

nasypywanie

mieszanie

mieszanie

barwnik spożywczy

mieszanie

ugniatanie

zabawa

zabawa

bałwan z masy solnej

bałwan z masy solnej

A w międzyczasie upiekło się ciasto:

ciasto z rabarbarem

Przepis:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • 2 jajka
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecała torebka cukru waniliowego
  • 70dkg rabarbaru

Ze składników ugnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na godzinie. Pierwszą część rozwałkować wyłożyć na dno formy i zapiec przez ok 15 min w temperaturze 170 stopni. Na zapieczony spód wysypać pokrojony rabarbar (ja wymieszałam go z garścią cukru bo bardzo kwaśny był) i przykryć drugą porcją ciasta rozwałkowaną na placek. Piec około 50 min w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *