Ta zupa to mój sposób na to, kiedy dziewczyny nie mogą się zdecydować czy wolą na drugie śniadanie zupę ogórkową czy barszcz. W dodatku jest łatwa i szybka.
Składniki:
- porcja rosołowa
- 2 marchewki
- 3-4 buraki
- kawałek selera
- 3 ogórki kiszone
- pęczek natki pietruszki
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- ziele angielskie
- cukier
- ocet (opcjonalnie)
- śmietana
Wykonanie:
Porcję rosołową umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Dodać obrane i umyte marchewki, buraki i seler. Buraki wcześniej pokroić w ćwiartki. Dołożyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Ugotowane warzywa wyjąć z zupy i wraz z kiszonymi ogórkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Porcję rosołową wyjąć z wywaru i odłożyć. Starte warzywa wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić solą i cukrem, ewentualnie octem. Podgrzewać przez chwilę.
Rozlać zupę do talerzy i dodać śmietanę. My używamy śmietany wegańskiej wykonanej ze słonecznika ale równie dobrze może być zwykła. Posypać natką pietruszki.