Sałatki dla córek i matki

0
(0)

No dobra, dla taty też. Nadszedł sezon na przetwory i od kilku dni nie robimy nic innego jak tylko przetwarzamy. Bardzo wszyscy lubimy zimą takie sałatki jako dodatek do obiadu. Wiadomo zimą świeże warzywa są droższe a w dodatku nie tak smaczne jak o tej porze. Przetwarzamy głownie warzywa w sałatki. Głownie takie do słoików na zimę, ale i do szybkiego zjedzenia też. Jakoś tak jesteśmy ostatnio nastawieni sałatkowo.

Sałatkowe szaleństwo zaczęło się niewinnie, od sałatki na kolację dla mamy (dzieciom nie dałam ze względu na to, że w skład wchodzą grzyby). Zawołałam Miśkę do pomocy a jej takich propozycji nie trzeba dwa razy powtarzać. I się zaczęło krojenie, doprawianie mieszanie. Luśka została „zatrudniona” na początek do mycia warzyw. Nie wyszły mi zdjęcia krojenia pomidorów koktajlowych, a szkoda, bo to troszkę wyższa szkoła jazdy a Miśka radziła sobie koncertowo.

krojenie ogórków krojenie ogórków mieszanie sałatki sałatka

I tak powstała pyszna kolacja dla mamy wg przepisu:

  • 250g makaronu
  • 1 słoiczek marynowanych grzybów (u nas kurki)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 świeży ogórek
  • natka pietruszki
  • sól, bazylia (najlepiej świeża) i oliwa z oliwek

Makaron ugotować i wystudzić. Grzyby osączyć z zalewy. Cebulę pokroić w cienkie piórka, ogórek w półplasterki a pomidory na połówki. Natkę i bazylię drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z makaronem, polać oliwa i doprawić. Mniammmm

Następnego dnia zrobiłyśmy wypad na targ, bo to był akurat dzień targowy, więc łatwiej kupić dobre warzywa w dobrej cenie, bo wybór wszystkiego ogromny. A ogórki przywiezione od babci czekały na przetworzenie. Zwiozłyśmy około kilkunastu kilogramów warzyw i się zaczęło szaleństwo. Miśka myła warzywa, obierała ogórki, marchewki i czosnek. Oczyszczała paprykę z gniazd nasiennych i pomagała w mieszaniu sałatek. Luśka pomagała przy myciu warzyw i odważaniu potrzebnych porcji warzyw, które zanosiła siostrze do mycia i obierania, mieszała zalewy do sałatek. Czyściła tez przykurzone pokrywki słoików.

obieranie obieranie mieszanie sałatki mieszanie sałatki sałatka

Oczywiście obie podżerały cały czas składniki na sałatkę, co nasunęło mi myśl, że surowe warzywa powinny być u mnie w kuchni jakoś bardziej na wierzchu, bo to u moich córek budzi apetyt na nie. Zjadły ogromne ilości surowych ogórków, marchewki, papryki a nawet cukinii.

Przy okazji obierania czosnku na jedną z sałatek spontanicznie sprawdziłam jak to jest u mojej córki z dodawaniem i czy już pora się tym zacząć interesować. W przepisie było 7 ząbków czosnku. Dałam jej 5 i sięgnęłam po kolejną główkę.

  • Miśka, policz ile ząbków czosnku ci dałam.
  • Pięć
  • A ma być siedem. To ile muszę c jeszcze dołożyć
  • (Chwila ciszy i skupienie na twarzy) Dwa.
  • A więc pięć dodać dwa to siedem.
  • No tak.
  • A jak to policzyłaś?
  • Normalnie, tak w głowie sobie wyobraziłam.

No i w sumie nie wiem jak, ale policzyła, ale widzę, że pora popchnąć coś w tym kierunku.

czosnkowa matematyka

Będąc jeszcze u babci szalałyśmy z przetworami kilka dni i zrobiłyśmy 25 słoików tradycyjnych ogórków kiszonych, 23 słoiki ogórków z papryką, 26 słoików sałatki ogórkowej z kapustą. A w domu przetwarzając warzywa przez trzy dni dorobiłyśmy jeszcze jeszcze 20 słoików kolorowej sałatki, 12 słoików ogórków z pietruszką, 4 słoiki eksperymentalnej sałatki z porów z orzechami i 15 słoiki sałatki z kapustą. No nie powiem, będzie co podjadać zimą. Te od babci trzeba jeszcze przywieźć do domu bo kiedy wracałyśmy od niej do domu nie zmieściły nam się wszystkie w bagażniku.

sałatka na zimę sałatka na zimę sałatka na zimę

Mąż, kiedy zobaczył sterty słoików czekających na etykiety. Doszedł do wniosku, że może w końcu trzeba zrobić przynajmniej część półek w spiżarni, żeby było gdzie je wszystkie poustawiać. Trzymam go za słowo, bo akurat zaczął urlop.

Na koniec przepisy na sałatki do słoików:

Ogórki z papryką

  • 4 kg ogórków
  • 5 papryk żółtych i czerwonych
  • 5 cebul
  • 1 szklanka soli
  • 9 szklanek wody

Zalewa

  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • paczka gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Nieobrane ogórki pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Paprykę pokroić wzdłuż na paski a cebulę w plastry. Zalać wszystkie warzywa wodą z solą i zostawić na 3 godziny. Przygotować zalewę z podanych składników, Zagotować i odstawić do wystudzenia. Po trzech godzinach warzywa osączyć. Nałożyć do słoików i zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.

Sałatka z tartych ogórków

  • 1 kg ogórków
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg kapusty
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 l oleju
  • szklanka cukru
  • szklanka octu

Kapustę posiekać, zblanszować w niewielkiej ilości wody i zostawić do wystygnięcia. Ogórki, marchew i paprykę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule posiekać w piórka. Połączyć rozdrobnione warzywa z kapustą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Nałożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

Sałatka ogórkowa

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 40 dag cebuli
  • 13 ząbków czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1/6 szklanki octu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli

Połowę ogórków obrać. Obrane i nieobrane ogórki oraz cebulę i czosnek pokroić w plastry. Wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić na 2h. Wkładać do słoików razem z wydzielonym sokiem. Pasteryzować 5-10 minut.

Kolorowy miszmas

  • 1 kg ogórków
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg marchwi
  • olej
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • sól
  • ziele angielskie

Zalewa (z tych proporcji mi wyszło o wiele za dużo, może dlatego, że w słoikach układam ścisło):

  • 1/2 l octu10%
  • 3l wody
  • 3 łyżki soli
  • 7 łyżek cukru

Ogórki i cebulę pokroić w plastry, cukinię w grubsze półplastry, paprykę w paski. Lekko osolić, wymieszać i odstawić na około 2h. Po tym czasie osączyć. Marchewki obrać, pokroić w plastry i dusić na oliwie. Przestudzoną dodać do pozostałych warzyw. Na koniec wkroić jabłka. Wymieszać, przekładać do słoików. Do każdego dodać liść laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy (wedle upodobania i wielkości słoika). Zagotować wodę z octem na zalewę. Dodać cukier i sól i doprowadzić do wrzenia. Zalewać sałatkę i zakręcać słoiki. Pasteryzować około 10 minut.

Sałatka z porów (jeszcze jej nie jadłam, zrobiłam na próbę, zimą napisze czy smaczna)

  • 1 kg porów
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • 25 dag rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  •  łyżeczka chili
  • łyżka octu winnego
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Pory po oczyszczeniu pokroić w plasterki. marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zetrzeć również rzodkiewkę. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać z solą octem i orzechami i włożyć do słoików. pasteryzować 15 minut.

Sałatka z kapusty

  • 1 kg kapusty
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg papryki
  • 1/2 kg marchwi

Zalewa

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego

Kapustę oczyścić, wykroić głąb, pokroić na ósemki i poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, podobnie pokroić cebulę. Wymieszać wszystkie składniki zalewy i dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 12h co jakiś czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut. Można przed nałożeniem do słoików zagotować sałatkę. Wtedy po nałożeniu  do słoików pasteryzować 10 minut.

Czy podobał Ci się ten wpis?

Proszę, kliknij w gwiazdki i oceń go!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd nikt nie ocenił. Bądź pierwszy.

2 myśli w temacie “Sałatki dla córek i matki

  1. noo dziewczyny spisały sie na medal ! Jestem pod wrażeniem, szczególnie Luśki- świetnie sobie radziła ze wszystkim, chociaz jeszcze mala 🙂 PS ubostwiam pierscioneczki Miski <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *