Rzodkiewka inaczej

Niedawno dowiedziałam się, że liście rzodkiewki są bardziej wartościowe niż jej korzeń a na ogół korzeń się zjada a liście wyrzuca. Poznałam też przepis na przepyszny sos którego jednym ze składników są własnie liście rzodkiewki. Postanowiłam go wykorzystać do gulaszu szczególnie, że rzodkiewki mam własne, ekologiczne. Zatem przepis tak zwany na oko:

– liście rzodkiewki
– liście młodej pokrzywy
– pomidory lub domowy przecier pomidorowy

Liście rzodkiewki i pokrzywy po umyciu z grubsza poszatkować. Zmiksować z pomidorami. Po uduszeniu mięsa na gulasz zalać je sosem, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować na małym ogniu. Pyszota. A korzenie rzodkiewki zostały nam do przegryzania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *