Czerwona kapusta na słodko

Kolejnym moim postanowieniem kulinarnym, jest by na śniadania i kolacje jadać mniej chleba i generalnie nieco zmniejszyć ilość glutenu w naszej diecie (trudno będzie z naszym zamiłowaniem do makaronów). Ugotowałam więc czerwoną kapustę na śniadanie. Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 10 dag rodzynek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • po 2 liście laurowe i goździki

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Kapustę poszatkować, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, rodzynki umyć dokładnie. Wszystko dodać do zeszklonej cebuli, doprawić goździkami i liściem laurowym.
  3. Po kilku minutach podlać winem. Dusić około 40 minut.
  4. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do kapusty. Doprawić pieprzem i jeszcze kilka minut podusić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *