Święta minęły spokojnie na szczęście i prawdę mówiąc nieco leniwe. Dużo czytania bo Mikołaj się postarał i dużo czasu spędzonego z babcią. Tymczasem ja zapisuje tu przepis na śledzie, który już kilka razy wykorzystałam i chyba zadomowi się u nas na stałe.
Składniki:
- 6 matiasów
- 2 duże cebule
- czerwona papryka
- 3 łyżki miodu lub syropu
- mały przecier pomidorowy
- 2 łyżki keczupu
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Śledzie przepłukać pod bieżąca wodą. Jeśli sa zbyt słone, namoczyć. Pokroić w kawałki.
- Cebulę pokroić w mała kostkę i smażyć 10 minut na rozgrzanym oleju.
- Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
- Gdy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu.
- Sos wystudzić. Śledzie układać warstwami w naczyniu przekładając sosem.
Smacznego.