Prowiant na drogę

Wyruszaliśmy dziś w dłuższa podróż a w lodówce zostało kilka rzeczy, które mogłyby się popsuć do czasu powrotu. Między innymi pieczarki i maliny. Najlepszym więc rozwiązaniem było zrobienie z nich jakichś smakołyków na drogę, żebyśmy nie byli zmuszeni do korzystania z tak zwanego żywienia zbiorowego. A przy okazji było i trochę zabawy i trochę nauki.

Na pierwszy ogień poszły maliny z których postanowiłyśmy zrobić ciasto z budyniową pianką i kruszonką. Było dużo zagniatania i międlenia. Świetne ćwiczenia dla małych rączek.wyrabianie ciasta kruchego wyrabianie ciasta kruchego wyrabianie ciasta kruchego

Potem robiłyśmy kotlety z pieczarek i płatków owsianych. Pieczarki trzeba było wpierw obrać, a przy okazji dokładnie zbadać.obieranie pieczarek obieranie pieczarek obieranie pieczarek

Potem przyszła pora na siekanie. Mniejsze rączki pracowały bardzo ostrożnie.krojenie pieczarek krojenie pieczarek

Większe rączki pewniej i lepszą techniką. Można powiedzieć. Lata praktyki.

krojenie pieczarekkrojenie pieczarek

Przepis na kotlety:

  • 30 dag pieczarek
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • szklanka bulionu warzywnego
  • jajko
  • 1/2 pęczka dymki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • kasza manna do panierowania (nie używam bułki tartej ze względu na to że ma w składzie mleko i inne niepożądane składniki)

Sposób wykonania:
Płatki owsiane ugotować na gęsto w bulionie warzywnym. W razie potrzeby osączyć. Pozostawić do ostudzenia. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oleju, cały czas mieszając, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone grzyby połącz z płatkami, pokrojoną dymką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i szczyptą mielonego pieprzu. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, obtocz w kaszy mannie i usmażyć na rozgrzanym oleju.

 

Jedna myśl nt. „Prowiant na drogę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *