Kolejnym moim postanowieniem kulinarnym, jest by na śniadania i kolacje jadać mniej chleba i generalnie nieco zmniejszyć ilość glutenu w naszej diecie (trudno będzie z naszym zamiłowaniem do makaronów). Ugotowałam więc czerwoną kapustę na śniadanie. Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty
- 2 jabłka
- 10 dag rodzynek
- sok z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- po 2 liście laurowe i goździki
Wykonanie:
- Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie.
- Kapustę poszatkować, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w kostkę, rodzynki umyć dokładnie. Wszystko dodać do zeszklonej cebuli, doprawić goździkami i liściem laurowym.
- Po kilku minutach podlać winem. Dusić około 40 minut.
- Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do kapusty. Doprawić pieprzem i jeszcze kilka minut podusić.