Świąteczny śledzik

Święta minęły spokojnie na szczęście i prawdę mówiąc nieco leniwe. Dużo czytania bo Mikołaj się postarał i dużo czasu spędzonego z babcią. Tymczasem ja zapisuje tu przepis na śledzie, który już kilka razy wykorzystałam i chyba zadomowi się u nas na stałe.

Składniki:

  • 6 matiasów
  • 2 duże cebule
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki miodu lub syropu
  • mały przecier pomidorowy
  • 2 łyżki keczupu
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Śledzie przepłukać pod bieżąca wodą. Jeśli sa zbyt słone, namoczyć. Pokroić w kawałki.
  2. Cebulę pokroić w mała kostkę i smażyć 10 minut na rozgrzanym oleju.
  3. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
  4. Gdy cebula się zeszkli dodać pozostałe składniki sosu.
  5. Sos wystudzić. Śledzie układać warstwami w naczyniu przekładając sosem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *