Rolada z karkówki

Lubimy pitrasić. Lubimy nowe potrawy i niestandardowe smaki. W ramach naszych kulinarnych wpisów przedstawię dziś pieczeń obiadową, która się już u nas zadomowiła na dobre.

Składniki:

  • średniej wielkości karkówka wieprzowa (ja robię też z łopatki)
  • 2 marchewki
  • główka czosnku
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia lub zioła prowansalskie
  • olej

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli jest potrzeba (np w przypadku łopatki) zrolować i zasznurować mięso, żeby uzyskać zgrabny baton.
  2. W 2 rzędach, z dołu i z góry ponacinać dość głębokie kieszonki. Całość natrzeć solą i pieprzem.
  3. Marchewki oraz czosnek obrać i pokroić w talarki. Śliwki i rodzynki namoczyć. Śliwki pociąć w paski.
  4. Do każdej kieszonki włożyć plasterek marchewki, czosnku, kawałek śliwki i kilka rodzynków. Całość posmarować olejem i posypać ziołami.szpikowanie pieczeni szpikowanie pieczeni
  5.  Naszpikowaną pieczeń owinąć papierem do pieczenia obwiązać. Zostawić w lodówce na 12h.
  6. Do brytfanki wlać nieco wody i wstawić kratkę do pieczenia tak, by pieczeń była nad powierzchnią wody.
  7. Piec w temperaturze 200 stopni około 90 minut (Czas zależy od grubości batonu. Od czasu do czasu polewać po wierzchu płynem z dna brytfanki. Ja często piekę w piekarniku halogenowym i wtedy nie polewam wodą, bo w nim panuje spora wilgotność i to wystarczy.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na około 15 minut i dopiero potem rozpakować.

pieczeń

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *