Omlet ryżowy z pomidorami

Propozycja na lekki obiad albo ciepłą kolacje ewentualnie śniadanie, jeśli domownicy są skłonni chwilę na nie poczekać.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 jajka
  • 2 pomidory
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • duży pęczek szczypiorku
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w gruba plastry. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebule pokroić w kostkę i zrumienić na łyżce oleju. Ostudzić.
  • Jajka rozkłócić (ewentualnie z dodatkiem łyżki wody). Wymieszać z ryżem cebulą i połową szczypiorku, Doprawić solą i pieprzem.
  • Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Wylać masę omletową. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu.  Gdy omlet jest prawie ścięty na połowie ułożyć pomidory i dosmażyć.
  • Podawać złożony na pół i posypany resztą szczypiorku.

Jedna myśl nt. „Omlet ryżowy z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *