Makaron z tuńczykiem

Gdy jest tak piękna pogoda, że żal każdej chwili na stanie przy garnkach ale jednocześnie chciałoby się jednak zjeść coś smacznego, odżywczego i wartościowego, to znaczy, że trzeba przyrządzić makaron z tuńczykiem.

Składniki:

  • makaron
  • puszka tuńczyka koniecznie ze znakiem ‚dolphin safe’
  • cebula
  • przecier pomidorowy (ostatecznie koncentrat)
  • cebula
  • ewentualnie liście rzodkiewki
  • ewentualnie żółty ser (ja unikam ze względu na alergię Miśki)

Wykonanie:

  • Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
  • Tuńczyka odcedzić i rozdrobnić, olej zachować do sosu.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju z tuńczyka. Uwaga. Sprawdzić, czy olej nie jest zbyt słony i ewentualnie użyć tylko części.
  • Dodać tuńczyka i podgrzać całość.
  • Zalać potrawę przecierem pomidorowym. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z liśćmi rzodkiewki to trzeba je uprzednio zmiksować z przecierem.
  • Zagotować a w razie potrzeby zredukować.
  • Wymieszać makaron z sosem i przełożyć na talerza. Gorąca jeszcze potrawę posypać startym serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *