Kołacz z jabłkami

Zachciało nam się ciasta z jabłkami. Ponieważ nie było w sklepie margaryny, którą mogłyby jeść moje uczulone na nabiał córki, wybór padł na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

Składniki na zaczyn:
20g świeżych drożdży
1/2 szkl. letniego mleka ryżowego
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru

Składniki na ciasto:
1/2 szkl. letniego mleka ryżowego
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 i 3/4 szkl mąki

Skladniki na kruszonkę:
9 łyżek oleju
8 łyżek płatków owsianych
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru (można dać mniej bo nam wyszło okrutnie słodkie)

Ponadto:
ok. 500g jabłek (już po obraniu)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki

Dziewczyny wymieszały składniki zaczynu, tylko drożdże sprawiały trochę kłopotu bo za szybko się rozpuszczają w dłoniach. Odstawiłyśmy zaczyn aby ruszył i poszłyśmy na spacer. Dzień był chłodny więc nie było szans, że zaczyn ruszy szybko.

zaczyn drożdżowy zaczyn drożdżowy zaczyn drożdżowy zaczyn drożdżowy

Po powrocie Miśka dodała do zaczynu pozostałe składniki ciasta i wymieszała dokładnie. Przykryłyśmy ciasto ściereczką i odstawiłyśmy by urosło (podwoiło objętość).

kołacz ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe

Miałyśmy dość czasu aby przygotować to znaczy obrać i pokroić jabłka. obieranie jabłek

Kiedy ciasto wyrosło przelałyśmy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na wierzch wysypałyśmy jabłka doprawione cukrem i cynamonem. Wymieszałyśmy kruszonkę i wyłożyłyśmy na wierzch. W tym czasie ciasto jeszcze nieco podrosło. Powinnyśmy piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 30-40 minut ale nasze piekło się nieco dłużej i nieco za bardzo się przypiekło od spodu, ale i tak zniknęło w oka mgnieniu. kołacz

6 myśli nt. „Kołacz z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *