Cynamonowe ciasteczka

Poszłyśmy do ogrodu zerwać dojrzałe maliny, żeby się nie zmarnowały. Tegoroczna susza spowodowała, że plon nie jest duży ale trochę urwałyśmy. W domu zaczęłam wertować swoje zasoby w poszukiwaniu jakiegoś fajnego ciasta z malinami, gdy nagle Misi przypomniało się, że zupełnie niedawno dostała od cioci stempelki do ciastek. Nie było rady. Maliny wylądowały w lodówce a my wzięłyśmy się za ciastka.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g twardej margaryny lub masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • 10 g cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę posiekać z tłuszczem, wsypać cukier puder i wymieszać. Wbić jajo, dodać cynamon, zarobić a pod koniec dodać sól i proszek do pieczenia.

Dobrze wyrobione ciasto Misia wałkowała na grubość około 0,5 cm i wycinała krążki, które układała na blasze wyłożonej papierem.

wałkowanie wycinanie układanie

Kiedy zapełniła blachę stemplowała na krążkach wzór. Wzory wprawdzie wybitnie świąteczne, ale to nie szkodzi. Tak przygotowane ciastka lądowały w piecu.

stemplowanie stemplowanie Po kilkunastu minutach można było je wyjmować do wystudzenia. ciasteczka cynamonowe

 

2 myśli nt. „Cynamonowe ciasteczka

    • Och, na święta to bym chciała upiec swoje ulubione pierniki. Zarzuciłam pieczenie ich bo dzieci reagowały alergicznie na część składników. Teraz już wygląda na to, że z alergii wyrosły więc zaszalejemy. A to jest taki ciekawy przepis, że ciasto wyrobione na te pierniki musi dojrzewać co najmniej 4 tygodnie. Ale jakie pyszne wychodzą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *